Logo_logo

Het bestuur van de Amsterdamse islamitische basisscholen El Amien I en II schiet ernstig tekort, zo blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie. Er zou een angstcultuur heersen op de scholen, de citoscores in 2013 waren onverklaarbaar hoog en er zijn onrechtmatige uitgaven aan leerlingenvervoer en cursussen voor het personeel gemaakt. Er gaan ruim 600 leerlingen naar de scholen. Dit meldt het Parool. 

Bestuur 
De inspectie stelt dat ondeskundig bestuur de oorzaak is van gebrekkig toezicht. Directeur Mohamed Oemar Arjen kan 'zonder overleg vooraf en zonder verantwoording achteraf beslissingen nemen'. Ook financiële, hoewel dat in strijd is met regels. Het personeelsbeleid van Arjen is een bron van onrust en onbegrip onder het personeel, schrijft de inspectie. Daarnaast heeft El Amien I sinds 2012 al geen vast schoolleider, terwijl El Amien II die sinds kort wel heeft, maar de nieuwe schoolleider mist ervaring. Volgens de inspectie heeft de gemeente 'grote zorgen' over de kwaliteit van de leerlingenzorg. 
 
Cito-scores en angscultuur 
De Onderwijsinspectie schrijft in het rapport dat bij een onderzoek uit 2013 naar de onderwijskwaliteit op school El Amien I de Cito-scores in vergelijking met andere scholen en eerdere jaren onverklaarbaar hoog waren. Daarnaast durft een belangrijk deel van het personeel op El Amien I niet voor zijn mening uit te komen. Een ouder die een kritische mail verzond over het bestuur is uit de medezeggenschapsraad gezet, zo stelt het rapport. Ook is de inning van de vrijwillige ouderbijdragen 'ondoorzichtig'. De bijdrage wordt in cash betaald en belandt in een kluis op het kantoor van het bestuur. 
 
Onrechtmatige uitgaven 
Verder signaleert de inspectie ook onrechtmatige uitgaven aan leerlingenvervoer. Na al een waarschuwing van de onderwijsinspectie te hebben gehad besteedde El Amien nog bijna 92.000 euro rijksgeld aan vervoer. De inspectie moet nog besluiten of deze uitgaven teruggevorderd worden. Daarbij was er eerder al ophef over een studiereis naar Marokko van het schoolbestuur, voor 12.651 euro, die onterecht met rijkssubsidie betaald werd. Datzelfde geldt voor een 'teambuildingsreis' naar Parijs van 4572,73 euro of het volgen van een cursus ademhalingstechnieken voor alle personeelsleden ter waarde van 35.700 euro.  
 
De inspectie waarschuwt dat als de kwaliteit van het bestuur eind dit jaar niet is verbeterd, het vertrouwen kan worden opgezegd. 
 
© Nationale Onderwijsgids