
“In onze lokalen loopt de temperatuur alleen maar op. Leerkrachten en leerlingen hebben veel last van de warmte en daarom bieden we jullie de optie aan om de kinderen om 12.00 uur op te halen.” Dat schreef een basisschool uit Hilversum deze week in de school-app aan de ouders. Basisscholen en kinderopvangcentra deden de afgelopen dagen een beroep op de ouders om hun kinderen eerder op te halen. Dat meldt de NOS.
Het aantal extreem hete dagen zal de komende jaren door de klimaatverandering alleen maar toenemen. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) zijn de meeste scholen daar nog niet op ingericht.
Binnenklimaat
80 procent van de basisscholen heeft het binnenklimaat niet op orde. Omdat daardoor de temperatuurregulatie ondermaats is, moeten scholen op warme dagen improviseren. “Sommige klassen worden daardoor naar huis gestuurd”, aldus AOb-voorzitter Thijs Roovers.
Omdat de schoolgebouwen flink verouderd zijn, loopt de temperatuur daar alleen maar op. De schoolgebouwen zijn niet van deze tijd en er wordt weinig in geïnvesteerd, aldus Roovers. Schoolgebouwen die redelijk nieuw zijn, houden tijdens de bouw wel rekening met het klimaat.
Eisen qua ruimte
Volgens de AOb worden scholen ook warmer omdat er andere eisen gelden qua ruimte. “De ruimte per leerlingen op een school is 3,5 meter, tegenover bijvoorbeeld 10 meter voor een kantoormedewerker. Op school dicht je sowieso dichter op elkaar”, aldus Roovers.
Ventilatoren en airco's
Op de openbare basisschool De Notenkraker in Den Haag werd het in sommige lokalen dinsdag 1 juli 35 graden. Jasper Vos, leraar van groep 6, moest in zijn klas twee ventilatoren neerzetten voor verkoeling. Al was dit eigenlijk nog niet te doen. “De leerlingen worden moe en hangerig en je ziet dat het leren in de loop van de dag afneemt”, aldus Vos.
De directeur van de school heeft op twee plekken in de school airco’s geplaatst. Voor de school was dit best een investering, want alles bij elkaar kostte het rond de 9000 euro. De directeur vindt wel dat als de regering het onderwijs zo belangrijk vindt, ze zelf met geld moeten komen om schoolgebouwen aan te passen.
Nieuwe schoolgebouwen
Geld voor nieuwe schoolgebouwen en/of renovaties moet van de gemeenten zelf komen. Er is een bedrag van 1,3 miljard euro per jaar van het Rijk nodig om scholen toekomstbestendig te maken, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Volgens demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul is dat geld er nu gewoon niet. Het ministerie werkt wel in een project met scholen en gemeenten samen om te kijken hoe ze schoolgebouwen kunnen verbeteren. Klassen verschillen qua maat niet veel van elkaar. Als scholen telkens opnieuw met een architect opnieuw het wiel moeten uitvinden, is zonde.
Door: Nationale Onderwijsgids ./ Femke van Arendonk