Docent VU aangesproken om omstreden Israëluitspraak / Foto: " Een pand van de Vrije Universiteit aan de Parnassusweg." door Steven Lek

Deze maand is een docent geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) op het matje geroepen door het schoolbestuur. Hij zei tegen zijn studenten dat Israël in zijn verplichte vak als apartheidsstaat wordt erkend. In de passage stelde hij ook dat West-Europa zijn welvaart kent door koloniale plundering, genocide en onderdrukking. “Als je dat niet aankunt, dan zijn mijn colleges niet voor jou”, aldus de docent. Dat meldt Het Parool.

Alle tweedejaarsstudenten geschiedenis van de VU moeten verplicht het vak history & social sciences volgen. De betreffende docent schreef in de online leeromgeving dat zijn vak ‘partijdig, kritisch en zeer geworteld in de koloniale en postkoloniale benadering is’.

Om die reden konden studenten de colleges beter vermijden als zij hier niet tegen kunnen, stelt de docent. Hij wijst erop dat Europa groot is geworden door het koloniale verleden, genocide en onderdrukking. Daarnaast schrijft de docent dat hij met zijn cursus sociale vaardigheid uitwerkt en daarom Israël erkent als ‘apartheidsstaat’.

Klachten

Het duurde dan ook niet lang voordat de passage werd opgemerkt. En al snel volgde een klacht. Die werd op zijn beurt weer opgevolgd door een onderzoek van de universiteit. Op 17 januari schreef de rector magnificus een mail waarin hij de uitspraken van de docent afkeurt. Die werken volgens het schoolhoofd polariserend en is daarom niet bij de VU toegestaan. “Wij willen aan de VU juist inzetten op onderwijs waarin alle deelnemers zich gekend en gevoeld voelen en waar verbinding en dialoog vooropstaan.”

Begeleiding

Om herhaling te voorkomen is het college van bestuur direct in actie gekomen. De betreffende docent krijg begeleiding om inclusiviteit in het onderwijs te waarborgen. Ook is de tekst op de site aangepast. De docent staat echter niet op non-actief.

Deze docent trouwens is al jaren werkzaam bij de VU. En niet alleen dat, hij is in zowel 2016 als 2017 genomineerd voor de prijs voor ‘Beste jonge leraar aan de VU’. In een interview vertelt hij dat hij cultureel antropoloog is ‘met een focus op geweld, ontheemding en politieke belichaming’. Met zijn passage wilde hij zijn studenten kritisch laten nadenken over benaderingen van religie en realisme.

Door: Nationale Onderwijsgids