Geen strafzaak meer tegen oud-schoolbestuurder SvPO

De strafzaak tegen oud-bestuurder Misha van Denderen van de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs is geseponeerd. Justitie heeft hiertoe besloten nu de schoolgebouwen waar hij vastgoedtransacties met publiek onderwijsgeld voor deed, zijn overgedragen aan de scholen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Twee jaar geleden deed de Onderwijsinspectie aangifte tegen de bestuurder en oprichter van Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (inmiddels PVO). Er zou 16 miljoen euro aan rijksgelden naar ver- en nieuwbouw van vier schoolgebouwen zijn gegaan. Ook ouderbijdragen gingen niet naar het onderwijs, maar naar het vastgoed. Juridisch was dit vastgoed in handen van een private stichting waar Van Denderen bestuurder was. Daarmee werd de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs onrechtmatig verrijkt. Na de aangifte van de Onderwijsinspectie, ging het Openbaar Ministerie (OM) aan de slag met een strafrechtelijk onderzoek. Op panden en bankrekeningen werd beslag gelegd, maar dat is inmiddels niet meer het geval.

Stichting overgedragen

Volgens Van Denderen waren zijn financiële constructies juist bedoeld om de panden uit handen van de overheid te houden, mocht een school ooit gedwongen dicht moeten. In juni 2022 stapte hij op als bestuurder van de scholen, maar pas na flink aandringen door oud-onderwijsminister Dennis Wiersma. De Stichting voor Persoonlijk Onderwijs kwam uiteindelijk in handen van Van Denderens vrouw. De stichting is afgelopen november via een vaststellingsovereenkomst overgedragen aan de scholen voor persoonlijk VO (PVO). Demissionair Minister Mariëlle Paul vindt dat de zaak hiermee rond is en is deze op beleidsmatige gronden geseponeerd door het OM.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky