Sociale veiligheid op Lingecollege in Tiel in gevaar

De Onderwijsinspectie heeft een kritisch rapport uitgebracht over het Lingecollege in Tiel. Omdat er buiten de lessen om geregeld incidenten plaatsvinden, is de sociale veiligheid op de middelbare school in gevaar. Ook krijgt het onderwijs op vmbo-niveau een onvoldoende en scoort de school slecht op de standaarden Basisvaardigheden en Sturen, kwaliteitszorg en ambities. Dit meldt Omroep Gelderland.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat er buiten de lessen die een impact hebben op de sociale, fysieke en psychische veiligheid. Leerlingen kunnen zich hierdoor in onveilige situaties bevinden. Wat de inspectie vooral opvalt zijn de incidenten tussen leerlingen van het Beroepscollege, onderdeel van het Lingecollege, en leerlingen van de EOA (Eerste Opvang Anderstaligen). Volgens conciërges van het Lingecollege komt de straatcultuur de school binnen.

Anti-pestcoördinator

De middelbare school houdt zelf ook ieder jaar de veiligheid en het welbevinden van leerlingen in de gaten, maar laat het bespreken van de resultaten hiervan achterwege. Ook is de school niet in staat gebleken om maatregelen te nemen die de veiligheidssituatie moeten verbeteren. Om de veiligheid van leerlingen te waarborgen zou er meer samenwerking moeten zijn met de EOA en een anti-pestcoördinator in het leven geroepen moeten worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky