'Communistische Partij krijgt steeds meer invloed op Chinese weekendscholen'

Op 28 Chinese weekendscholen in Nederland heeft de Chinese Communistische Partij steeds meer invloed gekregen. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek van Follow The Money (FTM) en RTL Nieuws. De scholen krijgen van de Chinese overheid gratis lesboeken. Ook organiseren de scholen cursussen voor leraren en schoolkampen voor leerlingen in China. Dat meldt de NOS. 

In Nederland zijn er zo’n 28 Chinese weekendscholen. Ongeveer 5000 Nederlandse kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar krijgen daar les. Dan gaat het voornamelijk om taal- en cultuurlessen. Een aantal scholen geeft ook Chinese aardrijkskunde en geschiedenis.

Koepelorganisatie 

Deze weekendscholen zijn aangesloten bij een koepelorganisatie. Volgens FTM en RTL Nieuws heeft die koepelorganisatie nauwe banden met de Chines ambassade.

Financieel 

De voorzitter van de koepelorganisatie ging afgelopen oktober nog naar China voor een overleg met het ministerie. Tegenover RTL Nieuws bevestigt de voorzitter dat de stichting inderdaad wordt gesteund door de Chinese overheid, omdat het voor weekendscholen financieel lastig is. Chinese onderwijs wil niemand meer sponsoren, daarom heeft de voorzitter in oktober aan de Chinese overheid om steun gevraagd.

Training voor leraren van de weekendscholen 

Het ministerie zorgt ervoor dat er regelmatig leraren vanuit China naar Nederland komen om lessen te geven aan de leerlingen. Of om een training te verzorgen aan de leraren van de weekendscholen. Voor Nederlandse leerlingen worden er door het ministerie zomerkampen in China georganiseerd.

Lesboeken 

Lesboeken worden sinds 2001 door de koepelorganisatie uit China geïmporteerd en verspreid over de weekendscholen. Scholen hoeven maar 1 euro te betalen voor de distributie- en douanekosten, de rest betaald de Chinese overheid.

De lesboeken bevatten lesstof die goedgekeurd is door de Communistische Partij. Taiwan wordt daarin bijvoorbeeld beschreven als een provincie van China. Volgens de koepelorganisatie worden de boeken niet tijdens de lessen gebruikt. Ouders bestellen de boeken om ze thuis te bestuderen.

Investeren in weekendscholen 

Sinds Xi Jinping aan de macht is gekomen is China meer gaan investeren in de weekendscholen, stelt Christopher Houtkamp van het Instituut Clingendael.

Onderwijsinspectie 

De Nederlandse Onderwijsinspectie controleert niet op de weekendscholen. Het ministerie van Onderwijs heeft wel bij RTL Nieuws aangegeven hierover in gesprek te gaan. Ook wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel. De Onderwijsinspectie krijgt dan wel de mogelijkheid om op weekendscholen een controle uit te voeren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk