Onderwijsinspectie waarschuwt scholenkoepel De Mare

Voor het 'illegaal' financieren van de huisvesting van de basisschool in het dorpshuis in Welsum, geeft de Onderwijsinspectie een waarschuwing aan scholenkoepel De Mare. Ook de gemeente Olst-Wijhe is hierom op de vingers getikt. Het schoolbestuur betaalde ongeveer 227.500 euro mee in de kosten van de verbouwing, maar dat is niet toegestaan. Schoolbesturen zijn niet verantwoordelijk voor nieuw- of verbouw, alleen voor onderhoud. Dit meldt Tubantia. 

Basisschool Dijkzicht in Welsum is verhuisd nar het dorpshuis. Hiervoor namen de gemeente Olst-Wijhe en scholenkoepel De Mare een paar jaar geleden de beslissing. Het gebruik van het dorpshuis is door de verhuizing efficiënter geworden. De totale investeringskosten bedroegen bijna 1 miljoen euro, waarvan 227.500 euro werd betaald door het schoolbestuur. Omdat dit niet is toegestaan, krijgt deze en de gemeente een waarschuwing.

Geen boete

Een boete hebben beide partijen weten te ontwijken. De school krijgt 132.000 euro van Olst-Wijhe, wat De Mare kan gebruiken voor jaarlijks onderhoud. Voor de overige 95.000 euro is nog geen oplossing gevonden. De Mare wordt in ieder geval niet gekort en daar is directeur Marlous Siemelink-Amse blij mee. “Dat de inspectie scholen controleert, daar sta ik helemaal achter. Er is echter geen cent níet naar het onderwijs gegaan. Het is niet zo dat we geld hebben uitgegeven en dus de kinderen tekort hebben gedaan.” Het geld dat naar de verbouwing is gegaan, kwam uit de algemene reserves van de school. Daar gaat het geld uiteindelijk ook weer naartoe.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky