Normal_w_t_techiek

Op donderdag 7 juni 2018 vond de grote finale van het Techniek Toernooi plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Kinderen uit Nederland en België zijn de strijd aangegaan om de beste creatieve en technische oplossing te ontwerpen, waarbij dit jaar het thema ‘Water’ centraal stond. Dit meldt Stichting Techniekpromotie.

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs. In teams van maximaal vier werken de kinderen met gratis lesmateriaal aan een technische opdracht. Iedere leeftijdscategorie kan kiezen tussen twee uitdagingen. De wedstrijd begint op school of bij een buitenschoolse activiteit. Met behulp van lesmateriaal lopen de leerlingen stap voor stap door het onderzoek- en ontwerpproces. Het beste team van de klas mag vervolgens de strijd aan gaan tijdens een van de regiofinales. De winnaars uit de regio's mogen het daarna tegen elkaar opnemen tijdens de landelijke finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Er zijn acht spannende competities, waarin ieder jaar een ander thema centraal staat. 

 

De wedstrijden en prijsuitreiking

De teams presenteerden hun geïnstalleerde constructies en hoe ze tot dit resultaat kwamen aan de jury, bestaande uit hoogleraren in toga en andere enthousiaste vrijwilligers. De teams werden op vier gebieden beoordeeld: ontwerp, proces, teamwork en hoogste wedstrijdscore. De winnende teams kregen een award uitgereikt door een hoogleraar. Daarbij ontvingen ze het nieuwe ‘Techniek-doeboek’ van Stichting Techniekpromotie en een training voor 2 leden van het onderwijsteam gericht op wetenschap & technologie in het onderwijs.
 

Techniek Toernooi is vanaf nu OO Techniek

Dit jaar was het laatste jaar dat het Techniek Toernooi onder deze naam plaats vond. Alle aanwezige teams en begeleiders zagen voor de prijsuitreiking de magische onthulling van de nieuwe naam ‘OO Techniek’. Deze naamswijziging zal voor de scholen en de teams geen verandering met zich mee brengen. De opzet van de lesprogramma’s blijft hetzelfde en, evenals deelname, gratis.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids