Normal_winnaars_artcadia_2016_met_links_algemeen_directeur_gert_kroon_van_arcadis_en_rechts_presentator_ruud_feltkamp

Het Vellesan College uit IJmuiden heeft woensdagavond de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen. Het winnende ontwerp is het luchtbad; een oplossing die waterbesparing en comfort combineert. De winnaar is gekozen uit 112 scholen, een recordaantal deelnemers. Dat meldt Arcadis.

Na een maanden durende wedstrijd gaven de twaalf finalisten hun kijk op de toekomst in het Evoluon in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van een oplossing voor het vluchtelingenprobleem en het duurzaam gebruik van water in diverse vormen tot het opwekken van energie met vliegtuigen en treinen.

Gert Kroon, algemeen directeur van Arcadis in Nederland over de winnaar: “Het luchtbad is een sterke combinatie van waterbesparing en comfort. Met de oplossing van het luchtbad wordt het bad gevuld met een siliconendeken. Dit vormt zich naar je lichaam en blijft lekker warm. Hierdoor is minder water nodig en minder energie om het bad warm te houden. Een creatief en haalbaar idee dat op een kunstzinnige manier werd gepresenteerd.” 

De school wint een bezoek met tien leerlingen en twee docenten naar bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Berlijn. De tweede prijs, een Ultimaker 3D printer, ging naar de Heilig Graf school uit het Belgische Turnhout met hun Vierweg thermostaat kraan.

De wedstrijd is georganiseerd door ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en leverancier van digitale printsystemen Canon Business Services om middelbare scholieren te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia is voor de achtste keer gehouden. Het is een techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/vwo 2.

Middelbare scholieren uit Nederland en deze keer voor het eerst ook uit België zijn uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van gebouwen, water, milieu & ruimte en mobiliteit zijn met creatieve technische oplossingen aangepakt. 

© Nationale Onderwijsgids