Bekendmaking genomineerden TechniekTrofee 2018

De zes genomineerde basisscholen van de TechniekTrofee 2018 zijn bekend. Basisschool Torenven (Warmenhuizen), OBS De Droomboom (Heerlen) en SBO De Reis van Brandaan (Eindhoven) zijn de drie genomineerde scholen voor de categorie ‘beste voorbeeld’ van wetenschap- en techniekonderwijs. Plezier, creativiteit en authenticiteit kenmerken volgens de jury de inzendingen van dit jaar. Basisschool ’t Palet (Den Haag), Montessoristichting Vreugd en Rust (Voorburg) en ’t Slingertouw (Eindhoven) zijn in de race voor het ‘meest inspirerende idee’ van W&T-onderwijs. Dit meldt TechniekTalent.

Komende weken verdiept de jury zich verder in deze zes genomineerde kanshebbers op de TechniekTrofee en Inspiratieprijs 2018. De winnaars uit beide categorieën worden op 27 juni tijdens het TechniekTrofeest bekend gemaakt. Zij ontvangen ieder een geldbedrag van 2.500,- euro om daarmee hun W&T-onderwijs naar een hoger plan te tillen.

Verbinding met buitenwereld uitbouwen en structureren

De jury onder leiding van natuurkundige en wetenschapsjournalist Diederik Jekel: “We hebben ons laten verrassen door alle mooie en bijzondere inzendingen. Wat vooral opviel is het plezier dat van veel inzendingen afstraalde, maar ook de creativiteit die scholen laten zien in de manier waarop zij W&T invulling geven. Bijvoorbeeld door een model of aanpak te kiezen die past bij de school.”

Ook tonen scholen volgens de jury ‘eigenaarschap’. “Ze laten allemaal een authentiek geluid horen. De scholen sluiten hun W&T-aanpak aan op hun eigen visie, leerlingen en leerkrachten en dragen dit met trots uit.” Wat de jury dit jaar ook opviel is dat steeds meer scholen het bedrijfsleven betrekken bij W&T-onderwijs. Tegelijkertijd ziet ze hier ruimte om deze verbinding met de buitenwereld verder uit te bouwen en meer te structureren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids