Logo_logo_techniek_toernooi

Op donderdag 6 april organiseert NHL Hogeschool de noordelijke techniekfinale voor basisschoolleerlingen. Tijdens het Techniek Toernooi Noord gooien de leerlingen van basisscholen in Friesland, Groningen en Drenthe alles in de strijd om de eerste prijs in de wacht te slepen. Gewapend met spectaculaire en creatieve proeven demonstreren de jonge, fanatieke techneuten hun kennis over het vakgebied aan een vakkundige jury. Dit meldt NHL Hogeschool.

Onder het motto ‘Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen’, begon de Nederlandse Natuurkundige Vereniging negen jaar geleden het Techniek Toernooi. Met dit toernooi wil de organisatie de bètavakken onder de aandacht brengen van het basisonderwijs. De regiofinale Noord wordt dit jaar gehouden op NHL Hogeschool. De winnaars nemen het tijdens de landelijke finale op 1 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op tegen de winnaars van de andere regio’s.

Dit jaar is het thema van het Techniek Toernooi ‘Vooruitgang’. Voor elke leeftijdsgroep is daarbinnen een spannende uitdaging neergelegd. De organisatie van de regiofinale is dit jaar in handen van de pabo-opleidingen van de NHL, Stenden en Hanzehogeschool. Tijdens de regiofinale worden de scholenteams begeleid door eerste- en tweedejaarsstudenten van de pabo. Ook het NHL-instituut Techniek en de lerarenopleiding voor exacte vakken zijn bij het evenement betrokken.

De leerlingen presenteren tijdens de regiofinale hun opdracht aan een deskundige jury, bestaand uit lectoren van de drie noordelijke hogescholen en hoogleraren van de wetenschappelijke staf van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG. De kenniscirkel wordt hiermee rond gemaakt: hogescholen en universiteit assisteren en jureren het begin van onze kenniscirkel, namelijk het basisonderwijs.

Tijdens het Techniek Toernooi Noord kunnen de kinderen zich vermaken op de Doe-markt. Leerlingen die klaar zijn met de presentatie van hun proef aan de jury kunnen daar uitdagende proefjes doen in afwachting van de spannende prijsuitreiking.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids