Logo_ec-lo-oranje-0-78-100-0

Ook dit jaar was er voor middelbare scholieren in de onderbouw van havo en vwo een lesprogramma beschikbaar dat laat zien welke relevantie bètavakken hebben voor de praktijk. Opdrachtgevers zoals de Rabobank presenteerden een probleemstelling in het lesmateriaal die door de leerlingen moest worden opgelost. Ruim 10.000 leerlingen zijn hiermee bezig geweest. Dit jaar vindt de grote finaledag, de Eureka!Day, plaats op 16 mei, in de Broodfabriek in Rijswijk (ZH). Dit meldt Stichting Techniekpromotie.

De afgelopen maanden zijn de leerlingen hard aan het werk geweest om een goede oplossing te bedenken voor het probleem van hun opdrachtgever. Ze werken daarbij volgens de werkwijzen van onderzoekend en ontwerpend leren, een leerproces dat ontzettend veel oplevert als het gaat om inzicht in de problematiek. Door veel uit te proberen en te experimenteren leren ze op een hele mooie manier een oplossing te bedenken. 
 
Tijdens de Eureka!Day presenteren de teams zich aan de opdrachtgevers, die worden bijgestaan door vrijwilligers van Stichting Techniekpromotie. Dit jaar zijn de opdrachtgevers: Bouwend Nederland, Defensie, Kuijpers, Politie, Platform WOW en Rabobank. Studenten van de University of Twente hebben samen met Stichting Techniekpromotie en de opdrachtgevers de opdrachten en het lesmateriaal geschreven voor de real-life uitdagingen. De teams worden gedurende de dag beoordeeld op hun oplossingen, de weg ernaar toe en teamwork. Tussen de presentaties is er tijd om kennis te maken met de bedrijven die deelnemen aan het Science Festival. Deze bedrijven, waaronder de opdrachtgevers van dit jaar, halen weer alles uit de kast om de leerlingen enthousiast te maken voor technologie.
 
Voor het eerst dit jaar is het Technasium aanwezig om de Technasium Top Award uit te reiken. Stichting Techniekpromotie en Technasium zijn in februari dit jaar een verbintenis aangegaan om wetenschap & Technologie onder zoveel mogelijk jongeren bekend te maken. Beide richten zich op het vergroten van inzicht in en een positieve houding ten opzichte van techniek bij scholen docenten en leerlingen.
 
De Eureka!Cup is een programma van Stichting Techniekpromotie. Deze landelijke stichting is ontstaan vanuit de 3 Technische universiteiten en zet zich in om alle kinderen tussen 4 en 18 jaar in aanraking te laten komen met technologie waarbij de insteek is een goede integratie in het lesprogramma van basis- en voortgezet onderwijs. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids