Normal_tijd_klok_deadline_rood_alarm_let_op

Maar liefst 550 basisschoolleerlingen uit Nederland en België staan in de grote finale van het educatie-programma Techniek Toernooi op donderdag 2 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In totaal gingen er dit schooljaar ruim 10.000 leerlingen in de klas aan de slag met de technische opdrachten uit het toernooi. Dit meldt het Nederlands Openluchtmuseum.

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs in Nederland en België. In teams van vier werken de kinderen aan een technische opdracht. De acht uitdagingen hebben dit jaar te maken met het begrip ‘tijd’. Zo bouwen de kleuters een zandloper. Kinderen uit groep 3 en 4 laten onder andere een trechterklok zo nauwkeurig mogelijk lopen. De bovenbouw maakt een waterklok of een wekker die precies op tijd afgaat. De beste teams van de deelnemende klassen gingen naar de regiofinales. Tijdens de grote finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem nemen zo’n 550 finalisten het tegen elkaar op. Een hooggeleerde jury in toga beoordeelt de prestaties van deze teams. Klokhuispresentator Bart Meijer presenteert het programma en verzorgt de prijsuitreiking. 
 
Het Techniek Toernooi wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd en is door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging in het leven geroepen om wetenschap en techniek in het onderwijs in te bedden. Via de lessenserie van het Techniek Toernooi leren leerlingen niet alleen over natuurkundige principes, maar worden ze ook gestimuleerd in taal, rekenen, motorische- en sociale vaardigheden. 
 
Stichting Techniekpromotie is een landelijk netwerk van universiteiten, hogescholen en MBO-colleges en maakt zich er sterk voor dat ieder kind van 4 tot en met 16 jaar in aanraking komt met wetenschap en technologie. De stichting verbindt onderwijs, bedrijfsleven en overheid en biedt daarnaast doorlopende leerlijnen aan met techniekprogramma’s zoals het Techniek Toernooi, de Jeugd Technologie Olympiade, de FIRST® LEGO® League Junior, de FIRST® LEGO® League en de Eureka!Cup.
 
© Nationale Onderwijsgids