Normal_streamer-3088458_960_720

Basisschool Nieuweschool uit Panningen en Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn ontvingen deze week ieder een cheque ter waarde van 1500,-  euro uit handen van Hans Teunissen, gedeputeerde Ruimte en Onderwijs. Reden daarvoor is dat deze scholen de winnaars zijn van de Onderwijsprijs Limburg en daarmee tevens genomineerd zijn voor de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2019 wordt uitgereikt. “In ben onder de indruk hoe deze scholen het onderwijs aanpakken. Ze verdienen hiervoor een groot compliment”, aldus Teunissen. Dit meldt provincie Limburg.

Nieuweschool winnaar basisonderwijs

 
De in augustus 2014 ontstane Nieuweschool heeft als doel om passend en betekenisvol onderwijs voor alle leerlingen te organiseren. Elk kind is welkom en krijgt onderwijs op maat. De school plakt geen ‘stickers’ op leerlingen en krijgt ook geen extra onderwijsgelden. Bijna 40% van de kinderen die op Nieuweschool zitten zijn zij-instromers omdat het onderwijs op de andere scholen niet passend was of omdat de (getraumatiseerde) kinderen gevlucht zijn vanwege oorlog. De bijzondere aanpak van Nieuweschool is succesvol. Er worden geen kinderen verwezen naar het speciaal onderwijs. Het ziekteverzuim onder leerkrachten is slechts 0,2 procent.
 

Sint Ursula winnaar voortgezet onderwijs

 
Scholengemeenschap Sint Ursula werkt met zogeheten ‘Genius Hours’. Dat zijn momenten waarop de leerling zijn of haar passie en interesse kan volgen buiten het reguliere lesprogramma. De opzet is zeer divers: van mindfulness tot programmeren en van fotografie met je mobiele telefoon tot leergebied inhoudelijke hulp. Leerlingen van meerdere leerjaren zitten bij elkaar om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Ze kunnen vrij kiezen welke Genius Hours ze willen volgen. Er is geen beoordeling op prestatie, maar een begeleiding op proces. Iedere leerling volgt zijn eigen pad binnen het Genius Hour dat hij zelf gekozen heeft.
 

Bronzen Olifant

 
Naast de nominatie voor de Nationale Onderwijsprijs ontvangen de winnaars de Bronzen Olifant. De tweejaarlijkse Onderwijsprijs Limburg is sinds 1993 een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en de provincie Limburg en heeft als doel de creatieve kanten van het onderwijs voor het voetlicht te brengen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids