Universiteit en hogeschool roepen studenten op bangalijsten te verwijderen

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht roepen al hun studenten op om bangalijsten over studentes te verwijderen en te vernietigen, als ze die hebben. Ze hebben woensdag een dringend verzoek daarover naar de studenten gemaild, op verzoek van de slachtoffers.

"Deze situatie vraagt om een sterk signaal dat wij dit gedrag niet accepteren, daarom hebben we besloten om aanvullend op onze eerdere berichten en sancties richting USC de uitzonderlijke stap te nemen om alle studenten te mailen", laat het bestuur van de universiteit weten. De hogeschool noemt het maken en verspreiden van de lijsten weerzinwekkend. De Utrechtse onderwijsinstellingen zeggen ook dat het strafbaar is om de lijsten te bezitten.

'Grietenpresentatie' 

Vorige maand kwam een lijst naar buiten die rondging binnen het Utrechtsch Studenten Corps. In de 'grietenpresentatie' werden vermeende seksuele activiteiten van studentes beoordeeld. Enkele weken later werd een tweede lijst verspreid. Twee Utrechters van 20 zijn opgepakt. Het corps heeft enkele leden geschorst. De universiteit en de hogeschool hebben besloten de studentenvereniging voorlopig niet meer te ondersteunen.

Door: ANP