Utrechtse studentes met foto's en persoonlijke informatie op 'grietenlijst'

In Utrecht gaat er een lijst rond onder studenten met foto’s en persoonlijke informatie van vrouwen. De jonge vrouwelijke studenten worden beoordeeld op hun uiterlijk. Geen enkele vrouw ontkomt aan het commentaar van de opstellers van de lijst. In de studentenwereld staat zo’n lijst bekend als ‘bangalijst’. Dat meldt de NOS.

Leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) hebben de lijst opgesteld. Het corps geeft aan dat de verantwoordelijken van de lijst direct voor onbepaalde tijd zijn geschorst. Ook mogen ze niet mee op een geplande skireis. Het USC neemt afstand van deze actie, zo staat in een verklaring.

Lijst met draken 

De vrouwen die op de lijst staan zijn lid van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (UVSV/NVVSU). In de PowerPointpresentatie staat ook een lijst met ‘draken’. Dat zijn vrouwen die totaal niet in de smaak vallen bij de leden van het USC. Ook op die lijst staan foto’s en telefoonnummers. De vrouwen die op deze lijst staan worden belachelijk gemaakt om hun gewicht of uiterlijk.

Stripper 

De studentenvereniging is al eens eerder in opspraak geweest. Een jaar geleden had het USC last van wangedrag. Beelden van studenten die ringen gooiden om een fles tussen de billen van een stripper werden gedeeld op verschillende sociale media en in appgroepen. De rector van het USC keurde het gedrag af.

Het bestuur van UVSV/NVVSU vindt dit geen incident meer. “Het is het zoveelste geval van een studentenvereniging die seksisme en de machocultuur nog heel normaal vindt. Dit onacceptabele gedrag moet stoppen”, zo stelt voorzitter Marielotte Riedstra.

Wangedrag en seksisme 

Verschillende studentencorpsen door heel Nederland maken zich schuldig aan wangedrag. De ‘bangalijst’ van het Groningse Vindicat lekte in 2016 al uit. In 2021 gebeurde dit weer, er stonden toen 100 vrouwelijke studenten op de lijst.

Het studentencorps van Amsterdam (ASC) is ook geen lieverdje. Een aantal mannelijke leden noemden vrouwen tijdens een diner ‘spermaemmers’. Er is niet alleen sprake van seksisme binnen studentenverenigingen, maar ze hebben ook last van grensoverschrijdend gedrag. Bij het ASC heerst er ook al jaren een cultuur van geweld. Alle mannelijke disputen onthaalden nieuwe leden nogal hardhandig.

Intentieverklaring 

Zestig Utrechtse studentenverenigingen tekenden in 2021 een intentieverklaring. Zij spraken zich daarin uit tegen grensoverschrijdend gedrag. Studentenunie Vidius stelde de verklaring op en ook het USC zette zijn handtekening eronder.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk