Havoleerlingen Northgo College ondernemen actie tegen inbrekers

Guusje, Lina, Mare en Sarita, een groepje enthousiaste en betrokken havoleerlingen van het Northgo College, hebben samen met de politie en de gemeente Noordwijk een ludieke actie bedacht in het kader van inbraakpreventie. Vandaag presenteerden de leerlingen het plan aan burgemeester Wendy Verkleij, enkele boa’s en vertegenwoordigers van de politie Noordwijk. Dat meldt de gemeente Noordwijk.

Het Northgo College werkt met zogenaamde HAVO-P projecten waarbij leerlingen concreet aan de gang gaan met praktijkopdrachten voor een bedrijf of organisatie. De gemeente Noordwijk en de politie hebben de leerlingen opdracht gegeven om na te denken over het voorkomen van huisinbraken tijdens de donkere dagen van het jaar.

Graffiti actie met sjablonen 

De Northgo-leerlingen bedachten een graffiti actie met sjablonen voor op het trottoir. Met fluorescerende oranje graffiti spuiten de leerlingen samen met de politie teksten op diverse straten in de gemeente. De teksten zijn ’Doe je deur op slot, want dit zit niet in het complot’ en ‘Dit had uw huis kunnen zijn’. De leerlingen hopen hiermee mensen bewuster te maken van het risico op inbraak en mensen te stimuleren preventieve maatregelen te nemen.

Bewust zijn van inbraakrisico's 

Burgemeester Wendy Verkleij prees de actie: “Aandacht voor veiligheid is belangrijk, we wonen immers graag in een veilige omgeving. Deze jongeren laten zien dat we zelf ook veel kunnen doen op dat gebied. Veel inbraken kunnen voorkomen worden. Denk aan goede sloten, buitenverlichting met een bewegingssensor, gesloten tuindeuren en meer. Het is heel goed dat deze geweldige leerlingen zich in dit onderwerp hebben verdiept en niet alleen zelf bewuster zijn van inbraakrisico’s, maar dit ook nog eens actief onder de aandacht van huiseigenaren brengen. Een mooi en geslaagd project. Complimenten voor de creativiteit.”

Na afloop van de presentatie ging het graffiti-team samen met de burgmeester, de boa’s en de politie, de straat op om de eerste sjablonen op de straat aan te brengen.

Door: Nationale Onderwijsgids