Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

Peuters uit Den Haag kunnen sinds een paar weken terecht op de Van Ostadeschool. De basisschool kreeg als eerste in Nederland een speciale ontheffing van het ministerie om 2-jarigen in een speciale klas klaar te stomen voor het basisonderwijs. Het doel van de peuterklas is om een brede ontwikkeling bij deze kinderen te stimuleren. Dit meldt het AD.

Peuters in Den Haag die een taalachterstand hebben worden nu vaak op een voorschool voorbereid op de basisschool. Het gaat daarbij vooral om peuters die thuis geen of niet voldoende Nederlands leren. Met deze groep wordt gewerkt aan de sociale vaardigheden en aan het wegwerken van taalachterstanden. Een brede ontwikkeling is namelijk van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Maar op voorscholen is er niet altijd ruimte voor individuele begeleiding en dat is er op de Van Ostadeschool wel. De bedoeling is dat de kinderen uit de peuterklas over anderhalf jaar op een hoger ontwikkelingsniveau binnenkomen in groep 1 dan hun leeftijdsgenootjes op school. 
 
De eerste peutergroep bestaat uit zeven leerlingen die tussen de 2,5 en 4 jaar oud zijn. De bedoeling is dat zij vier tot  vijf ochtenden in de week les krijgen. Na de jaarwisseling komen daar nog maximaal negen peuters bij. Er is al een wachtlijst. Het project wordt eerst drie jaar uitgevoerd. Wellicht dat er dan ook andere basisscholen zijn in Nederland die peuters verwelkomen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids