Veel scholieren bang dat ze hun examens niet gaan halen

Ruim 137.000 leerlingen zijn gisteren gestart de hun eindexamens. Zo’n beetje de spannendste tijd van de middelbare school. Scholieren van het vmbo basis en kader begonnen vorige maand al aan de examens. Scholieren van het vmbo theoretische en gemengde leerweg, de havo en het vwo kwamen daar gisteren nog bij. Dat meldt de NOS. 

Sommige scholieren twijfelen heel erg of ze hun examens wel gaan halen. Imane van 17 vertelt aan NOS Stories dat de kans voor haar minder groot is, omdat lang niet alle stof al behandeld is. Ze is niet goed voorbereid. Ook Lize van 18 zit daarmee. “Docenten praten je wel moed in en zeggen dat het goedkomt, maar ik denk alleen maar dat dat niet voor mij geldt. Ik ben bang dat ik het niet ga halen.”

Opgelopen achterstanden 

Ook het LAKS maakt zich zorgen. Zij horen al sinds december van leerlingen dat ze bang zijn dat ze hun diploma niet halen. “Op basis van de klachten die wij binnenkrijgen zouden wij zeker niet verbaasd zijn als het slagingspercentage lager gaat uitvallen.” De gesprekken die het LAKS voert met de scholieren gaat onder andere over de achterstanden die ze hebben opgelopen. De scholieren geven aan dat er geen docenten beschikbaar zijn waar ze bij terechtkunnen. Dat heeft volgens het LAKS weer te maken met het lerarentekort. 

Coronaonderwijs 

De zorgen komen ook vanwege het coronaonderwijs dat de huidige examenlichting al die tijd gevolgd heeft. Scholieren hebben vaak thuis onderwijs gekregen en ook kregen ze te maken met ziektes en uitval. Eerder vroegen de VO-raad en het LAKS al versoepelingen aan voor de huidige examenleerlingen, maar die kwamen er niet. Minister Wiersma vond dat nu niet meer nodig

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk