Gemeente gaat na 5 jaar handhaven op verboden peuter-kleutergroep

Basisschool Starrebos in Hilvarenbeek mag niet meer zestien kinderen en acht peuters in één klas zetten, ook al draait de combinatiegroep van peuters en kleuters al vijf jaar succesvol. Na de zomer gaat de gemeente hierop actief handhaven, maar de school laat de peuter-kleutergroep gewoon doorgaan. Wel ligt er een plan B klaar. Dit meldt Kinderopvang Totaal. 

In de combinatiegroep staat een pedagogisch medewerker voor de peuters klaar en is er een leerkracht voor de kleuters. Volgens de wet mogen peuters niet structureel in een groep zitten met meer dan zestien kinderen. Dat is alleen toegestaan als activiteit. Maar bestuurder Remko Ouwehand van stichting Samenwijs waar Starrebos onderdeel van is,  zegt er geen activiteit van te willen maken. “We willen de peuters juist volwaardig laten meedraaien, omdat het goed is voor de kinderen.” Peuters kunnen zo alvast wennen aan de overgang naar de kleuterklas waar meer kinderen in zitten en een andere structuur is.

Bezwaar

Sinds een aantal jaar gedoogd de gemeente Hilvarenbeek de situatie, maar na de zomer gaat het toch echt handhaven. Samenwijs heeft hier bezwaar tegen aangetekend en zolang dat niet is afgehandeld, begint de peuter-kleutergroep na de zomer. Niet alleen de school is te spreken over de combinatiegroep, ook ouders geven positieve feedback. Ook deed Samenwijs mee aan een onderzoek, waardoor de resultaten wetenschappelijk zijn onderbouwd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky