Verbod op nepnagels in kinderopvang zorgt voor boze medewerkers

Medewerkers van kinderopvangorganisatie Korein in Eindhoven zijn boos op het RIVM. Het rijksinstituut voor gezondheidsregels heeft een verbod op nepnagels binnen de kinderopvang ingesteld. Het is niet meer toegestaan om nepnagels, nagellak of nagelversiering te dragen als je aan het werk bent in de kinderopvang. Medewerkers van Korein zijn een petitie daartegen gestart, want zij vinden het belangrijk om hun identiteit uit te dragen via hun nagels. 550 collega’s hebben de petitie al ondertekend. Dat meldt Omroep Brabant. 

Een paar maanden geleden werd duidelijk dat medewerkers in de kinderopvang, op peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang geen nepnagels, nagellak en nagelversiering meer mogen dragen. De nagels moeten kortgeknipt en schoon zijn.

Bacteriën

De reden hiervoor is dat veel onderzoeken aantonen dat er op het stuk onder de nagel en de nagelriem veel bacteriën zitten. Mensen met kunstnagels hebben vaker ziekmakende bacteriën en schimmels op hun handen dan mensen zonder kunstnagels, zegt de GGD.

Mooie en verzorgde nagels in de kinderopvang 

Kinderopvang Korein uit Eindhoven wees alle medewerkers op de richtlijnen van het RIVM. Drie medewerkers van de locatie aan de Schouwbroekseweg startten daarop een petitie. Zij waren het niet eens met de regels. “Hygiëne vinden wij heel belangrijk, maar door deze beslissing tast Korein onze identiteit, diversiteit en zelfvertrouwen aan”, meldt de petitie. In de kinderopvang moet het mogelijk zijn om mooie en verzorgde nagels te hebben.

De medewerkers kwamen ook met alternatieven, zoals het dragen van handschoenen. Een van de medewerkers schrijft bij het ondertekenen van de petitie dat ze al twintig jaar in de kinderopvang werkt en dat ze nog nooit klachten over haar nagels heeft gekregen. Tijdens het verschonen van de luiers draagt ze vaak handschoenen.

'We moeten ons aan de regels houden' 

De woordvoerder van Korein snapt de reacties van de medewerkers. Met het drietal dat de petitie is gestart is ook een gesprek geweest. De woordvoerder geeft aan dat ze bij Korein begrijpen dat nagelversiering heel belangrijk kan zijn voor mensen. “We willen dat onze medewerkers prettig hun werk kunnen doen, maar we hebben ons al organisatie ook aan de regels te houden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk