Normal_kindermishandeling

De herziene JGZ-richtlijn Kindermishandeling staat online op de richtlijnenwebsite van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De nieuwe richtlijn, met als kapstok de meldcode, helpt JGZ-professionals richting te geven bij het herkennen van signalen en risicofactoren rondom kindermishandeling en het helpt hen hier naar te handelen. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Jaarlijks krijgen bijna 119.000 jongeren te maken met kindermishandeling. Het geeft aan dat de omvang van het probleem groot is. Om deze reden is het van belang dat JGZ-professionals kennis hebben van de signalen en risicofactoren. Om snel iets te kunnen opzoeken, is de richtlijn opgedeeld in dertien thema’s. Ieder thema begint met aanbevelingen. Wie interesse heeft in de argumentatie achter de aanbevelingen, kan doorklikken naar de onderbouwing ervan.

De Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling vormt in de richtlijn de kapstok voor het handelen bij kindermishandeling. Ook wordt het signaleren en handelen rond kindermishandeling besproken.

© Nationale Onderwijsgids