Vakbonden zetten in op loonsverhoging van zes procent voor mbo docenten

De onderhandelingen voor een nieuwe cao binnen het mbo zijn begonnen op woensdag 15 mei. Een loonsverhoging van zo’n zes procent zou volgens de vakbonden een mooi begin zijn. Als het aan de vakbonden ligt krijgen de medewerkers ook een betere reiskostenvergoeding aangeboden. Dat meldt MBO Today.

Voor de medewerkers binnen het mbo moet er volgens AOb-bestuurder Henrik de Moel een mooi pakket komen. De loonsverhoging van zes procent zou al per 1 juni in kunnen gaan. Een automatische loonsverhoging is het doel van de vakbonden. Salarissen zullen op die manier altijd meegaan met de inflatie.

Reiskostenvergoeding 

De reiskostenvergoeding voor medewerkers op het mbo staat nu op 19 cent per kilometer voor woon-werkverkeer en 30 cent per kilometer voor dienstreizen. De vakbonden zetten in op een verhoging van beide: voor woon-werkverkeer zou personeel 23 cent per kilometer moeten krijgen en voor dienstreizen moet men 35 cent per kilometer vergoed krijgen.

Geen richtlijn voor doorstroom naar hogere functie 

Op veel instellingen is de doorstroom naar een hogere functie nu niet goed geregeld. Veel roc’s hanteren hiervoor geen richtlijnen. De Moel geeft aan dat medewerkers de opstap naar een hogere schaal vaak als willekeurig ervaren. Voor docenten die in hogere functies werkzaam zijn, zouden er landelijke afspraken moeten komen over een minimumpercentage.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk