Scholen mogen zelf beslissen of er een stilteruimte in het gebouw komt

Scholen mogen zelf een afweging maken of ze een stilteruimte gaan inrichten in het gebouw. Dat schrijven onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Mariëlle Paul in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Stephan van Baarle. Dat meldt VOS/Abb. 

Dijkgraaf en Paul benadrukken dat onderwijsinstellingen leerlingen, studenten of medewerkers niet mogen verbieden om het gebed uit te oefenen. Stilteruimtes kunnen zelfs bijdragen aan inclusie en welzijn op onderwijsinstellingen, maar de instellingen zijn niet verplicht om zo’n ruimte in te richten.

Geen richtlijn of verplichting invoeren 

Dijkgraaf en Paul zijn dan ook niet van plan om een richtlijn of verplichting hiervoor in te voeren. Ze vinden juist dat de overheid terughoudend moet optreden bij ‘kwesties van pedagogische-didactische of levensbeschouwelijke aard’. Ze zien daarom ook geen rol weggelegd voor zichzelf bij het faciliteren van stilteruimtes.

Eigen afweging maken 

De ministers vinden wel dat scholen en instellingen het gesprek moeten blijven aangaan, zeker als daar behoefte aan is. Daarna is het aan de school of instelling om een eigen afweging te maken op basis van de eigen denominatie, pedagogisch-didactische visie en de behoeften van leerlingen, studenten en medewerkers.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk