Normal_kinderarts_arts_huisarts_controle

Huisartsen zien dit najaar meer kinderen met krentenbaard dan gebruikelijk, meldt NIVEL. De oorzaak van de stijging is bij het gezondheidsinstituut niet bekend.

Krentenbaard (impetigo) is een bacteriële ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Krentenbaard is zeer besmettelijk. Alleen het aanraken van de zweren zorgt al voor uitbreiding naar andere delen van het lichaam en andere mensen.
 
Het is belangrijk om bij de verzorging van een krentenbaard te zorgen voor voldoende hygiëne, zo adviseert NIVEL. Regelmatig handen wassen met zeep en de handen daarna goed drogen, de nagels kort knippen, een aparte handdoek gebruiken en de blaasjes dagelijks verschonen wordt daarbij aangeraden.
 
Een krentenbaardinfectie kan door de huisarts behandeld worden met antibiotica. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en werd daarom vroeger ook wel 'kinderzeer' genoemd. Krentenbaard komt vooral in augustus en september veel voor. Kinderen met krentenbaard kunnen gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, of school. 
 
Door: ANP