Studenten gebruiken massaal ORS-poeder tegen kater vanwege trend op TikTok

Studenten grijpen massaal naar het ORS-poeder vanwege een hype op TikTok. In Groningen is de poeder al helemaal uitverkocht. Het zou helpen tegen katers. Dit meldt Sikkom.

ORS staat voor oral rehydration solution/salts. Het middel wordt met name gebruikt om mee te nemen op vakantie om uitdroging te voorkomen. Wie ORS-poeder om deze reden nog nodig is, kan dan ook het beste online op zoek gaan.

Geen meerwaarde

Maarten Goedhart, huisarts bij StudentArts, geeft aan dat dit echt een voorbeeld van een hype is. Hij kan echter de meerwaarde van het gebruik van het poeder bij een kater niet bevestigen. Als je immers veel alcohol drinkt, kan jouw lever de afbraak van alcohol niet meer bijhouden. In dat geval komt er een giftige stof bij vrij. Dit zorgt voor bijvoorbeeld hoofdpijn. Daarnaast is jouw lichaam uitgedroogd. In beide gevallen heeft het poeder volgens Goedhart geen meerwaarde.

Zelf maken

Volgens Sikkom is ORS ook makkelijk zelf te maken. Je mengt dan acht klontjes (18 gram) suiker met een eetlepel (3 gram) zout door 1 liter schoon drinkwater. In noodgevallen is het zelfs mogelijk om een afgestreken theelepel in een fles cola te doen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer