Steeds meer jonge kinderen hebben last van krentenbaard

Steeds meer jonge kinderen van nul tot vier jaar oud hebben krentenbaard. Huisartsen zien steeds vaker deze besmettelijke infectie. Hierbij ontstaan wondjes en blaasjes ontstaan die meestal op het gezicht zitten en ontzettend jeuken. Dat meldt NU.nl. 

Krentenbaard wordt veroorzaakt door de zogenoemde Staphylococcus aureus-bacterie of de Groep A-streptokokkenbacterie. Gezondheidsinstituut Nivel ziet momenteel dat er per 100.000 kinderen van nul tot vier jaar meer dan 300 kinderen besmet zijn. Normaal gesproken ligt het getal rond de 150 kinderen.

Mooi weer 

“Mogelijk komt de stijging door het mooie weer van de afgelopen tijd”, aldus Mariette Hooiveld, onderzoeker bij Nivel. “Kinderen gaan meer naar buiten, hebben minder kleren aan en gaan samen zwemmen. De kans dat er huid-op-huidcontact voorkomt is groter.” 

Krabben aan de jeukende wondjes 

Het is voor kinderen lastig om niet aan de jeukende wondjes te zitten. Er is ook een toename te zien bij oudere kinderen, maar die toename is niet zo sterk. De oudere kinderen kunnen zich ook vaak beter beheersen om niet te krabben.

Kraamvrouwenkoorts

Het RIVM maakt zich nog geen grote zorgen om deze uitbraak. Vrouwen die net bevallen zijn moeten wel opletten en zij worden ook extra goed in de gaten gehouden. Kraamvrouwenkoorts wordt namelijk door dezelfde bacterie veroorzaakt als krentenbaard. Jonge moeders met kinderen die last hebben van krentenbaard, moeten daarom goed opletten dat er in de besmettelijke fase van krentenbaard geen huid-op-huidcontact. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk