Inhaaleffect waterpokken na schoolsluitingen in coronajaren

Sinds begin 2022 is er sprake van een toename van waterpokken in Nederland. Opvallend is dat de infectieziekte dit jaar niet alleen veel zuigelingen en kleuters treft, maar ook kinderen tussen de 5 en 15 jaar. Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over aandoeningen van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Mogelijk is er sprake van een inhaaleffect na de coronajaren. Met de schoolsluitingen werden minder infectieziekten geregistreerd, meldt Nivel.

Na een periode van twee jaar waarin huisartsen zeer weinig gevallen van waterpokken zagen, begon de infectieziekte in de laatste maanden van 2021 weer om zich heen te grijpen. Dit zette door in 2022.

Opvallend veel oudere kinderen getroffen

Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar, de meest vatbare groep, is in 2022 een stijging van wel 400 tot 500 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Opvallend is dat er ook een forse toename is in de groep kinderen tussen 5 en 15 jaar; bij hen komt tweemaal zo vaak waterpokken voor als vorig jaar.

Mogelijk inhaaleffect

Mogelijk is er sprake van een inhaaleffect na de coronajaren, denkt Nivel. Met de schoolsluitingen en andere coronamaatregelen van de afgelopen jaren werden minder infectieziekten, waaronder waterpokken, geregistreerd. Nu de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn losgelaten is er weer een toename te zien van infectieziekten zoals waterpokken, iets wat al eerder te zien was bij de plotselinge uitbraak van RS-virusinfecties.

Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Nivel, https://www.nivel.nl/nl/nieuws/toename-waterpokken-bij-kinderen-mogelijk-inhaaleffect-na-coronajaren, geraadpleegd op 13-5-2022