Utrechtse geneeskundestudenten verdiepen zich in voeding en gezondheid

Geneeskundestudenten van de Universiteit Utrecht en studenten voeding en gezondheid van de Wageningen Universiteit gaan vanaf volgend collegejaar samen projecten doen, zodat toekomstig artsen zich nog bewuster zijn van de invloed van voeding op de gezondheid. Dit meldt Trouw.

Opleidingsdirecteur voeding en gezondheid Rolf Marteijn denkt dat vooral huisartsen een belangrijke rol kunnen spelen in de bewustwording van de invloed van gezond eten. Het doel is niet om de huisarts een voedingsdeskundige te maken, maar wel dat er meer aandacht voor eten komt. Want binnen de opleiding geneeskunde is daar nu nauwelijks aandacht voor, stelden ook andere experts eerder vast.

Voeding en gezondheid

Huisartsen hebben het tegenwoordig al druk genoeg en schieten vooral niet tekort, maar hebben wel meer diepgaande kennis over voeding nodig. Om ervoor te zorgen dat toekomstige huisartsen die kennis in huis hebben voordat ze in een praktijk aan de slag gaan, gaat een samenwerking van de Universiteit Utrecht en Universiteit van Wageningen van start.

Geneeskundestudenten en studenten voeding en gezondheid werken samen in projectgroepen om hun kennis te combineren. Ze krijgen problemen van patiënten voorgelegd, waarvoor zij een oplossing moeten aandragen. Een voorbeeld van een casus: een jongen met adhd, die daar veel last van heeft. Kinderen krijgen daar vaak medicijnen voor, maar leefstijl speelt ook een belangrijke rol, waaronder voeding.

Samenwerken tussen disciplines

“De meerwaarde zit hem vooral in meer holistisch kijken, meer samenwerken tussen disciplines. In de geneeskunde hebben we superspecialisten die alles weten op hun eigen gebied. Nu komt er meer aandacht voor hoe alles als een systeem samenwerkt, hoe bijvoorbeeld voeding, slaap stress en beweging invloed hebben op ziektes”, legt geneeskundestudent Evy Reinders uit. Zij denkt dat artsen in de toekomst een andere rol krijgen, waarbij ze ook kijken naar de rol van voeding bij bepaalde aandoeningen. En dat denkt Marteijn ook. Kanker is niet te genezen door gezond te eten, maar de kans op terugkeer van de ziekte is wel kleiner als iemand een gezond eetpatroon heeft.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky