Geen predicaat cum laude meer voor masterstudent geneeskunde LUMC

Vanaf volgend collegejaar neemt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) afscheid van het predicaat cum laude voor de master Geneeskunde. Dit besluit is in lijn met de overige geneeskundeopleidingen in Nederland, meldt het universitaire ziekenhuis.

De driejarige master Geneeskunde bestaat vooral uit het lopen van coschappen. Het ziekenhuis wil werkplekleren volop stimuleren en gaat daarom over op programmatisch toetsen. Daarbij zijn de leeruitkomsten van de gehele opleiding en de ontwikkeling van de student leidend. Coassistenten worden straks dus op meerdere meetmomenten beoordeeld en krijgen als afsluiter een beoordeling met voldaan of niet voldaan. Volgens het LUMC leidt dit tot een realistischer beeld van de student dan een tentamenresultaat met cijfer.

Nieuwe en bestaande masterstudenten Geneeskunde

Geneeskundestudenten niet vanaf 1 september 2024 starten met hun master kunnen niet meer cum laude afstuderen. Studenten die eerder al met hun master zijn gestart, hebben nog tot en met 31 augustus 2027 om het predicaat cum laude te behalen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky