Logo_alma_logo_astrid_lindgren_memorial_award

Stichting De Schoolschrijver is genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prestigieuze prijs werd in 2002 ingesteld ter nagedachtenis aan de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. Stichtin De Schoolschrijver wil het taal- en cultuuronderwijs op Nederlandse basisscholen beter en leuker met de inzet van kinderboekenauteurs. Volgens de Auteursbond, die de stichting voordroeg voor de ALMA, is deze aanpak een belangrijke innovatie voor de bevordering van taal- en leesvaardigheid bij kinderen, niet alleen voor Nederland maar wellicht ook wereldwijd. Dit meldt Leesplein.

De stichting werd in 2010 opgericht met als ambitie om een voortrekkersrol te vervullen voor het taal- en cultuuronderwijs in Nederland. Daarvoor ontwikkelde de stichting in de loop der jaren verschillende trajecten speciaal voor het basisonderwijs met als belangrijkste onderdeel de 'schoolschrijver': een bekende Nederlandse kinderboekenauteur die tijdens een half jaar durend interventieprogramma verbonden is aan een school.

De schrijver gaat tijdens de taallessen in de klas op een andere manier te werk dan leerlingen gewend zijn. En met succes, volgens de stichting constateert 94 procent van de leerkrachten dat leerlingen meer plezier krijgen in lezen en schrijven, meer creativiteit en zelfvertrouwen laten zien en dat hun taalontwikkeling vooruitgaat. De stichting richt zich met name op kinderen met een taalachterstand. Daarnaast is er sinds kort een digitaal platform waardoor nog meer scholen van de methode kunnen profiteren. De aanpak maakt de stichting een ALMA-nominatie waardig, vindt de Auteursbond.

De ALMA is een internationale prijs. In oktober worden alle genomineerden uit zestig deelnemende landen bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse. Eind maart 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Bologna Book Fair. De prijs wordt in mei in Stockholm uitgereikt. Nederland won de ALMA voor het laatst in 2012, toen mocht Guus Kuijer de prijs in ontvangst nemen die bestaat uit 5 miljoen Zweeds kronen (ongeveer 540.000,- euro). Naast de Schoolschrijver heeft de Auteursbond ook Toon Tellegen genomineerd voor de prijs dit jaar.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids