Normal_fietsen_schoolplein

In oktober en november deden bijna 2000 scholen mee met de Fietsmodus School Challenge. De leerlingen van het College Den Hulster uit Venlo hebben de meeste smartphonevrije kilometers gefietst en winnen de landelijke prijs: een 538 DJ’s on Tour Schoolfeest met een live-act van Broederliefde. Daarnaast hebben leerlingen van 12 andere scholen in heel Nederland een 538 DJ’s on Tour Schoolfeest gewonnen. Dat meldt Rijksoverheid.

De winnaars regionale prijs 538 DJ’s on Tour Schoolfeest zijn: Het College Weert, Spinoza Lyceum Amsterdam, Zaanlands Lyceum Zaanstad, Johan de Witt Scholengroep Den Haag, C.S.G. De Goudse Waarden Gouda, Montessori Lyceum Herman Jordan Zeist, OSG Sevenwolden in Grou, Esdal College locatie Oosterstraat Emmen, R.K. Scholengemeenschap Canisius locatie Tubbergen, Christelijk College Groevenbeek afdeling VMBO Ermelo, Montesorricollege onderdeel van Summa college Eindhoven en Regionale Scholengemeenschap Ter Apel.

Zeker op de fiets hebben nog steeds veel jongeren een smartphone in hun hand en een half oog op het scherm. Net als in de auto kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Daarom werden scholieren met de Fietsmodus School Challenge uitgedaagd om de smartphone onderweg links te laten liggen. Tijdens de School Challenge konden leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone en daarmee punten te verdienen.

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. 1 op de 4 jonge fietsers (12-21 jaar) zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. En zo’n 10 procent bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets. Daarom is het niet zo vreemd dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphone-gebruik een rol speelt. Om te zorgen dat fietsers hun aandacht meer bij het verkeer houden en ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren is er de Fietsmodus app. Hiermee ervaren jongeren direct het veilige gedrag en maken ze kans op mooie prijzen. Bovendien worden ze door de begeleidende communicatie over Fietsmodus aangezet tot bewustwording over hun eigen gedrag op de fiets.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids