Jongeren Alez-academie oefenen met zelfstandig reizen op station Breda

Voor sommige mensen met een verstandelijke beperking kan het spannend zijn om met de trein te reizen. Daarom heeft een groep jongeren met een verstandelijke beperking van de Alez-academie uit Breda op maandag 8 april samen met NS een ervaringsreis gemaakt. Op deze manier wil NS de drempels van het reizen met de trein te verlagen. Tijdens deze ervaringsreis is duidelijk geworden waar ze onder andere een kaartje kunnen kopen, hoe je erachter komt van welk perron je trein vertrekt en waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt. NS vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de trein en heeft daarom met het ‘TreinTrainPakket’ ontwikkeld. NS wil met dit pakket mensen met een licht verstandelijke beperking helpen en ondersteunen zodat ze met zelfvertrouwen en kennis een treinreis durven te maken. Dat meldt de NS. 

Een van de onderdelen van het TreinTrainPakket is de ervaringsreis. Maandag heeft onder andere de stationsmanager van Breda, Dolores Brietzke, een groep jongeren met een verstandelijke beperking meegenomen op station Breda. Zij kregen een rondleiding op het station, gingen samen een stukje reizen met de trein en daarnaast hebben de deelnemers de mogelijkheid om alle vragen te stellen die ze willen weten over het reizen met de trein.

Voor de NS ook leerzaam 

Dolores Brietzke; “Als je zelfstandig kan reizen met de trein geeft je dat veel vrijheid en het vergoot je wereld. Er zijn mensen die het reizen met de trein spannend vinden. Ik vind het heel leuk dat ik met mijn collega's vandaag deze groep jongeren mee kan nemen om uit te leggen hoe alles werkt en dat er ook verschillende manieren zijn waarop je hulp kan vragen als je het even niet meer weet. Ik hoop dat ik ze daarmee meer vertrouwen heb kunnen geven zodat ze de volgende keer zelfstandig met de trein durven te reizen. Voor ons is het ook heel leerzaam, want wij zien door deze ervaring waar mensen tegenaanlopen en hoe het reizen met de trein makkelijker gemaakt kan worden.” 

Het TreinTrainPakket is speciaal ontwikkeld voor én met mensen met een licht verstandelijke beperking. Soms hebben zij net wat extra oefening nodig om (nagenoeg) zelfstandig met de trein te reizen. Jade is één van de deelnemers die mee was op deze ervaringsreis op station Breda: "Ik heb vandaag zelf een kaartje geregeld, dat vond ik best spannend. Maar het is gelukt en nu ben ik best trots op mezelf. Vandaag hebben we uitleg gekregen over het reizen met de trein, dat was heel leuk."   

TreinTrainPakket 

Het TreinTrainPakket bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • NS heeft samen met Steffie een online uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Deze modules zijn voor iedereen beschikbaar via de website van steffie.nl.   
  • Ook heeft Steffie voor NS een meeneemboekje ‘Op reis met de trein’ gemaakt met veel beeld en weinig tekst.  
  • Changefied heeft een Virtual Reality game ontwikkeld om te oefenen met reizen met het openbaar vervoer. De game heeft verschillende levels en wordt steeds uitdagender, door bijvoorbeeld om te gaan met een vertraging of het missen van een trein.   
  • Als laatste neemt iemand van de NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Op een station in de buurt wordt een rondleiding gegeven, gezamenlijk een stukje gereisd en hebben de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen.   

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: NS