LAKS presenteert op Dag van de Aarde duurzaamheidsmanifest aan schoolleiders

Op 22 april is het de Dag van de Aarde. Op deze symbolische dag spoort het LAKS scholen aan om een duurzaamheidsbeleid te maken en overhandigen leerlingen door heel Nederland het duurzaamheidsmanifest aan hun schoolleiders en –bestuurders. Zelf overhandigt het LAKS het manifest deze middag aan de VO-raad. Dat meldt het LAKS. 

In het manifest pleit het LAKS voor een duurzaamheidsbeleid op iedere school. Zo moet iedere school leerlingen competenties meegeven zodat scholieren duurzame keuzes kunnen maken, moet de onderwijsomgeving verduurzaamd worden en moet er kritisch gekeken worden naar de materialen die op school worden gebruikt. Rafke Hagenaars, voorzitter van het LAKS: “Sommige scholen zijn op dit moment nog schadelijke leerfabrieken. Leerlingen hebben kennis nodig om duurzame keuzes te maken en scholen kunnen en moeten daarin het goede voorbeeld geven.” Zo pleit het LAKS voor duurzaamheid in het curriculum, groenere schoolpleinen en schoolgebouwen en meer veganistische en biologische opties in schoolkantines. 

Duurzaamheid op school 

Het LAKS is van mening dat er nog te weinig aandacht is voor duurzaamheid op school. Er zijn veel organisaties die aandacht hebben voor duurzame ontwikkeling in het onderwijs, maar integrale aandacht voor duurzaamheid is er nog niet. Op dit moment krijgen leerlingen af en toe gastlessen en worden er losse activiteiten georganiseerd op het gebied van duurzaamheid. “Juist op het gebied van duurzaamheid is het belangrijk om dit in ieder aspect van de school terug te zien. Zowel inhoudelijk in de les als in het gebouw en op het schoolplein”, aldus Hagenaars. Het is daarbij belangrijk dat leerlingen ook zelf worden betrokken bij dit duurzaamheidsbeleid.  

VO-raad

Vanmiddag overhandigen bestuursleden van het LAKS en andere leerlingen het manifest aan de voorzitter en vicevoorzitter van de VO-raad: Henk Hagoort en Ingrid de Bonth. Het LAKS hoopt dat leerlingen in heel Nederland ook hun eigen school op de hoogte brengen van het manifest. Samen zorgen we voor onze aarde en een groene toekomst.

Door: Nationale Onderwijsgids