Aeres Hogeschool start met nieuwe landbouwstudie

Innovatie in de vorm van techniek krijgt steeds een grotere rol in de landbouw. Aanleiding hiervoor is het personeelstekort in de sector en vragen rondom gewasbescherming. De landbouwsector heeft behoefte aan jongeren die kennis van techniek kunnen combineren met kennis van de landbouw. De studie Agrotechniek & Engineering, aangeboden door Aeres Hogeschool in Dronten, moet inspelen op deze behoefte, aldus Akkerbouwbedrijf.

Met deze gloednieuwe studie wil de hogeschool inspelen op de vraag naar afgestudeerde jongeren met zowel kennis van techniek als van de landbouw. Klaas Slager, engineer bij Duport (bemestingstechniek), geeft aan dat er inderdaad veel belangstelling is voor geschikte jongeren. 

Veel vraagstukken 

‘’Studenten leren niet alleen over mechatronica, gps en hydrauliek, maar leren ook over de bodem. Ze leren hoe ze een nieuw werktuig of machine kunnen ontwikkelen, maar ook wat dit voor invloed heeft op de bodem. De komende jaren komen er veel vraagstukken op ons af, denk maar aan gewasbeschermingsmiddelen beleid, seizoensarbeid en bemesting van gewassen. De studenten en afgestudeerden van deze studie kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren’’, aldus Slager.

De hogeschool leidt ‘groene veranderaars' op. Afgestudeerde jongeren kunnen meteen een belangrijke bijdrage leveren aan de verschillende vakgebieden binnen de sector. De studenten kunnen alle ontwikkelingen bijhouden en hun steentje bijdragen. Studenten zullen aan de slag gaan met het ontwikkelen van verschillende technieken, bijvoorbeeld voor onkruidbestrijding.

Techniek en open teelten

De nieuwe studie legt vooral de focus op techniek en open teelten (plantaardig teelten in de openlucht). Er komen verschillende modules aan bod tijdens de studie, waaronder gewasbescherming en robotica. Er is een groot stageaanbod, zowel nationaal als internationaal. Op loopafstand van de onderwijsinstelling in Dronten kan je uitgebreide praktijkfaciliteiten vinden. Dat zorgt ervoor dat de studenten opgedane kennis gelijk in de praktijk kunnen uitvoeren. Voor externe bedrijven is er de mogelijkheid om onderzoek uit te laten voeren door studenten van de school.

Al deze factoren zorgen ervoor dat de nieuwe studie ook interessant en uitermate geschikt is voor mbo-studenten (engineering, Plant & Business, Plantenteelt, Vakexpert Teelt en Groene Technologie, Mobiele Werktuigen, Mechatronica).

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema