Normal_reageerbuisjes__chemie__onderzoek__vloeistof

Marijn Jonker uit Meppel is derde geworden op de Internationale Chemie Olympiade in Georgië. De olympiade werd gewonnen door een leerling uit Roemenië gevolgd door een Chinese leerling op de tweede plaats. Voor de 48ste keer werd de chemiewedstrijd voor middelbare scholieren georganiseerd. Dat meldt RTV Drenthe.

De chemiewedstrijd bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Tijdens het praktische gedeelte werd onder meer het fluoride- en chloridegehalte van het Georgische mineraalwater bepaald. In het theoretische gedeelte ging het onder andere over de goedkope en niet giftige stof koper(l)oxide die toegepast kan worden in zonnecellen.

Elk jaar worden olympiades gehouden voor aardrijkskunde, biologie, informatica, natuurkunde, scheikunde en wiskunde en de International Junior Science Olympiad (IJSO) en de European Union Science Olympiad (EUSO), inclusief de Biologie Olympiade Junior (BOJ), Natuurkunde Olympiade Junior (NOJ) en de Beverwedstrijd. De winnaars van de nationale olympiades mogen meedoen aan de internationale olympiades. Dit jaar hebben meer dan 65.000 leerlingen uit het middelbaar onderwijs meegedaan aan de voorrondes.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids