Leerlingen praktijkonderwijs moeten reiskostenvergoeding krijgen

Minister Wiersma wil een rechtszaak over OV-chipkaarten voor leerlingen op een praktijkschool in Den Haag voorkomen. Na vragen van GroenLinks-Kamerlid Westerveld in de Tweede Kamer deed Wiersma deze toezegging. Het AD en de Haagsche Courant kwamen zaterdag met het nieuws over tien leerlingen van Praktijkschool De Einder. Zij volgen daar in deeltijd een mbo-opleiding en kregen DUO achter zich aan. Dat meldt de NOS. 

 

De tien leerlingen kregen voor hun reiskosten een OV-chipkaart, net als de rest van de mbo-studenten. Alleen kregen de leerlingen na enige tijd een boete van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), want de kaart bleek toch niet voor de leerlingen bestemd te zijn. De school is het daar niet mee eens. Ze betalen wel de boetes van de leerlingen, maar gaat ook juridische stappen ondernemen. 

Formeel middelbaar onderwijs 

Minister Wiersma vindt het naar hoe het voor deze groep leerlingen uitpakt. Dat de leerlingen geen recht hebben op de OV-kaart, komt eigenlijk doordat een praktijkschool formeel onder het middelbaar onderwijs valt. Minister Wiersma gaat in gesprek met De Einder voor een oplossing.

Overleg 

Wiersma hoopt dat er op die manier geen rechtszaak nodig is. Hij wil op de langere termijn ook kijken hoe leerlingen in een soortgelijke situatie kunnen worden geholpen met een tegemoetkoming in de reiskosten. Hij gaat met verschillende scholen overleggen over deze zaken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk