Onderwijsconcept moet voortgezet onderwijs in Heesch behouden

Er bestaat een kans dat het middelbaar onderwijs toch niet verdwijnt in Heesch. Na de aangekondigde sluiting van de locatie Hooghuis zagen velen het somber in, maar twee leerkrachten lieten het er niet bij zitten. Zij hebben een vernieuwd onderwijsconcept ontwikkeld voor het SAM College, aldus DTV Nieuws.

De twee leerkrachten die dit nieuwe concept hebben ontwikkeld zijn Corry Seelen en Liliane van de Scheur. Met dit plan willen zij ervoor zorgen dat de nieuwe school in 2025/2026 kan openen. "Wij vinden het behoud van onderwijs in Bernheze heel belangrijk", legt Seelen uit. "Als het allemaal goed gaat, kunnen we een unieke school beginnen in Heesch." Het Hooghuis kondigde vorig jaar aan dat de locatie in 2025 zou gaan sluiten. De voornaamste reden voor dit besluit was het feit dat er te weinig leerlingen naar de vmbo-school kwamen.

Het concept van de school 

Binnen het SAM College zijn alle leerlingen welkom. Van leerlingen met een mbo-kader advies tot leerlingen van havo-vwo. Pas na het derde jaar op de school wordt er bepaald op welk niveau de leerling examen gaat doen. Als dat bijvoorbeeld op havo-niveau is, dan moet de leerling nog twee jaar naar een andere locatie. Het SAM College wil nu onderwijs bieden waarbij de ontwikkeling van leerlingen als individu centraal staat. "Met het besef dat onderwijs niet alleen gaat om het behalen van een diploma, maar om succesvolle bestendiging."

Acht jaar geleden brainstormden de docenten Seelen en van de Scheur al eens over het opzetten van een eigen school. Van de Scheur is inmiddels ook actief als teamleider bij een school in Nijmegen. Seelen en van de Scheur zijn binnenkort van plan om het SAM College in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De afkorting SAM is een eerbetoon aan de school die ooit in Heesch is opgericht, de Sint-Antonius Mavo. 

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema