Wiskundeleraar legt via YouTube alles uit over breuken, decimalen en diameters

De bekendste wiskundedocent van Nederland is waarschijnlijk Haarlemmer Menno Lagerwey. Nu de examentijd is aangebroken is het YouTube-kanaal van de dertigjarige Menno een uitkomst. Op Math with Menno legt hij alles uit over wiskunde. Inmiddels heeft hij al 150.000 volgers op YouTube. In theater de Schuur in Haarlem geeft hij zelfs vier examentrainingen, speciaal voor havo- en vwo-leerlingen. Deze vinden plaats op donderdag 2 mei. Dat meldt NH Nieuws.

Onder scholieren is Menno inmiddels een bekende Nederlander. In deze examentijd gaat Menno dan ook op pad door Nederland. Met een eindexamentraining is hij in veel steden te vinden. Vragen over wiskunde kunnen dan nog snel gesteld worden.

Andere grote droom 

Menno had naast het onderwijs een andere grote droom. Hij wilde als scheidsrechter gaan fluiten tijdens het WK voetbal in 2030. Maar in 2018 vertelde de KNVB hem dat hij niet goed genoeg was. Hij mocht fluiten als amateurscheidsrechter, maar daar had Menno geen behoefte aan. Dus stortte hij zich vol op het onderwijs en het vak wiskunde.

Bijles in wiskunde 

Op het Ihcthus College in Driehuis ging Menno aan de slag als leraar. Leerlingen gaf hij bijles in wiskunde, zeker als ze niet mee konden komen met de lesstof.

Oefenen voor een camera 

De school had camera’s voor het vak kunst, daar mocht Menno er eentje van lenen. Na schooltijd ging hij oefenen met zo’n camera. Achter in de klas op een statief en Menno voor het schoolbord. Op het kanaal Math with Menno staan inmiddels zo’n 1.500 video’s van de docent die wiskunde uitlegt. “Er is in die jaren weinig veranderd, alleen een ander schoolbord”, lacht Menno.

Naast YouTube is Menno inmiddels ook aanwezig op Instagram en TikTok. Twee jaar geleden stopte hij met zijn vaste baan als wiskundedocent. Hij kan leven van social media, maar hij geeft ook gastlessen door heel Nederland en verschillende onlinecursussen.

Examentrainingen in theaters 

Daar komen de examentrainingen in de theaters in de maanden april en mei nog bij. “Dan heb ik het echt heel druk, ook omdat leerlingen mij allerlei vragen mailen over wiskunde. Als de examens dan officieel zijn begonnen, ga ik op vakantie.” Tegen de tijd dat er een nieuw schooljaar start is Menno weer helemaal fris en fuitig.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk