Normal_image

Afgelopen vrijdag kwamen de eerste 40 scholen in actie op voorronde één van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De leerlingen gingen het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema’s, waaronder over docenten die lhbt’er zijn en of steunbetuigingen van beroemdheden voor politici slecht zijn voor de democratie. Dat meldt Nederlands Debat Instituut.

De eerste 10 finalisten zijn: Carmel College Salland – Raalte, Dalton Voorburg, Wartburg College locatie Revius – Rotterdam, Corderius College – Amersfoort, Christelijk Lyceum Zeist, Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch, Willibrord Gymnasium – Deurne, Cygnus Gymnasium – Amsterdam, Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium – Amersfoort en Zaanlands Lyceum – Zaandam.

Op 26 november en 2 december vinden voorrondes twee en drie plaats en proberen de andere 80 scholen zich te plaatsen voor de finale. In totaal gaan er 30 scholen door naar de finale 21 januari op de Universiteit Utrecht.

Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht, StudentsPlus en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is huidig debatkampioen Utrechts Stedelijk Gymnasium. Het USG zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.

Het is het 19e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 21 januari 2017.

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids