Normal_rss_entry-198427

Een verplicht vrouwenquotum om meer vrouwen naar topposities te laten doorstromen is "ontzettend gevaarlijk". Dat zegt directeur Gerard van Vliet van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD). Vrouwen die automatisch in topposities komen, kunnen niet altijd op draagvlak rekenen wat hun positie ondermijnt, is zijn redenering.

NCD noemt de focus op de sekse van topbestuurders een verkeerde insteek. De kwaliteit van bestuurders moet altijd de doorslaggevende factor zijn, aldus Van Vliet. Het is volgens hem beter als de maatschappij eerst de juiste omgeving creëert waardoor vrouwen kunnen "floreren". Zo moet het onderwijssysteem er bijvoorbeeld voor zorgen dat meisjes net zo vaak voor een technische opleiding kiezen als jongens. 

De adviesorganen Sociaal-Economische Raad (SER) en de Commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht willen dat Nederlandse bedrijven een verplicht quotum krijgen voor het aantal vrouwen in topposities. De SER stelt voor om het quotum alleen voor raden van commissarissen in te stellen, terwijl de Commissie adviseert om een verplicht percentage in te voeren voor vrouwelijke commissarissen en directeuren.

Door: ANP