'Geen pilot voor meer vrouwen bij TU Delft zorgt niet voor oplossing vrouwenquotum'

De Volkskrant kopte: 'Studie toont nu ook aan: vrouwenquotum werkt en leidt niet tot minder competente bestuurders'. Het eerste gedeelte verbaast me niet, maar de tweede helft van de kop is zorgwekkend. Het ‘leidt niet tot minder competente bestuurders’. Blijkbaar is dit zinnetje eraan toegevoegd om een aanname recht te zetten. Waarom zouden meer vrouwelijke bestuurders zorgen voor meer incompetente bestuurders? We zijn biologisch voorgeprogrammeerd om vooral het negatieve te onthouden. Dit soort koppen beïnvloeden de beeldvorming. Dat meldt Gerben Edelijn, van Thales Nederland. 

In onze techniekindustrie blijft het lastig om diverse teams te vullen, onder meer omdat we het zo moeilijk maken voor jongeren om de mogelijkheden van techniek te leren kennen. Als we dan ook nog meisjes aanpraten dat we ze als incompetent zien, schiet de industrie zichzelf in de voet. Juist in diversiteit ligt potentieel. Vrouwen in techniekopleidingen doen het trouwens vaak beter dan hun mannelijke tegenhangers. Toch mag de TU Delft van de Onderwijsinspectie geen pilot inzetten waarbij 30 procent van de studieplekken voor de bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek voor vrouwen wordt gereserveerd. We mogen niet discrimineren op geslacht, maar dat doen we onbewust al jaren – zie kop van de Volkskrant – en dus maken we zo ook geen ruimte voor de oplossing.

Verlaat technieksector

Ongeveer de helft van de vrouwen met een technische opleiding verlaat de technische sector. Hier blijft talent liggen. Bieden we vrouwelijke werknemers wel dezelfde kansen (en beloningen) als hun mannelijke collega’s? Luisteren we naar wat ze nodig hebben én verdienen om het plezier in hun werk te vergroten? Doen we dat al tijdens hun opleiding? Die spiegel moeten we onszelf als industrie, onderwijsinstelling én als media, meer voorhouden.

Door: Nationale Onderwijsgids