Als studenten geen visum kunnen krijgen om in de Verenigde Staten te studeren, zal het aantal Nederlandse studenten daar dalen. "Dan is de deur gesloten, zo simpel is het. Als je geen visum krijgt, kun je niet gaan. Misschien verandert het beleid weer, net als bij de invoerheffingen, maar studenten zitten niet op zulke wispelturigheid te wachten", stelt de organisatie Nuffic, die zich inzet voor internationalisering in het hoger onderwijs.
Volgens cijfers van Nuffic gaan elk jaar enkele duizenden Nederlandse studenten naar de VS. Het land is na België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de populairste bestemming.
Maatregelen tegen universiteiten
Sinds zijn aantreden in januari heeft de Amerikaanse president Donald Trump meerdere maatregelen tegen universiteiten genomen. Zijn regering wil naar verluidt nu alle berichten van buitenlandse studenten op sociale media controleren voordat ze toestemming krijgen om in de Verenigde Staten te studeren. In afwachting van die screening kunnen studenten voorlopig al geen afspraak meer maken voor een interview bij een ambassade of consulaat.
Beleid van Trump heeft nog geen effect op studentenaantallen
Over zulke besluiten wil Nuffic niets zeggen, "we zijn een kennisinstituut, we mengen ons niet in politieke besluitvorming". Nuffic zegt wel dat er nu nog geen effect van Trumps beleid te zien is in de studentenaantallen. Wel zijn er veel vragen. "Studenten hebben zorgen of ze een studievisum krijgen, en of dat wel geldig blijft wanneer ze daar zijn. Ze vragen of ze hun sociale media moeten wissen. Dat speelde vroeger helemaal niet. Dat zorgt voor onzekerheid, daar houden studenten niet van. We hebben geen glazen bol, maar we verwachten volgend jaar wel een daling te zien als het zo doorgaat."
Plannen van verblijf in het buitenland
Studenten beginnen meestal een jaar van tevoren met het plannen van een verblijf in het buitenland, stelt Nuffic. "Ze gooien dat niet halsoverkop om. Studenten willen soms ook naar de VS voor bijvoorbeeld een bepaalde universiteit. Dat is niet zomaar om te wisselen voor een ander land, daar is niet zomaar een equivalent voor."
Door: ANP