Tijdscapsule markeert start bouw Physics op TU Delft Campus

Het bevriezen (in de tijd) van een tijdscapsule markeerde donderdag 10 juli 2025 de officiële start van de bouw van het nieuwe gebouw Physics voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen op de TU Delft Campus Zuid. Met de bouw van Physics wordt een state-of-the-art onderzoeks- en onderwijsomgeving gerealiseerd bestaande uit hoogwaardige laboratoria, onderwijsfaciliteiten en kantoren. Dat meldt Heijmans. 

In aanwezigheid van studenten, medewerkers en projectpartners werd met dit evenement stilgestaan bij een bijzondere mijlpaal in circulair en toekomstgericht bouwen. De tijdscapsule bevat foto's van het huidige tijdsbeeld én verwachtingen en wensen van medewerkers voor de toekomst van het onderzoek en onderwijs; een capsule die symbool staat voor de brug tussen generaties en de duurzame ambities van dit project.

Aantrekkelijk, toekomstbestendig gebouw 

“Samen met Heijmans, SPIE en alle andere partners in het project bouwen wij aan een aantrekkelijk, toekomstbestendig gebouw voor toponderzoek en –onderwijs in Delft”, stelt prof. Paulien Herder, decaan Faculteit Technische Natuurwetenschappen, TU Delft.

Wetenschappelijk onderzoek 

Het academisch onderzoek binnen Physics kenmerkt zich door een hoge mate van dynamiek: gemiddeld wijzigt jaarlijks ca. 10-15 procent van het wetenschappelijk onderzoek. Het gebouw en haar installaties moeten daarom snel en tegen beperkte kosten aangepast kunnen worden aan nieuwe huisvestingsvraagstukken vanuit het onderzoeksveld. Met dit doel is een laboratoriumopzet bedacht, die zijn basis heeft in een zekere standaardisatie van een laboratorium: het zogenaamde labstempel. De volgende lab categorieën worden gehuisvest in Physics: Cryostaatlabs, Microscopielabs, Laserlabs, Biolabs en combinaties hiervan.

Innovatief en energiezuinig gebouw 

Heijmans voert de werkzaamheden uit in samenwerking met SPIE als Bouwcombinatie Physics. Samen bouwen ze aan een innovatief en energiezuinig gebouw dat zowel de academische gemeenschap als de leefomgeving versterkt. Physics wordt daarmee niet alleen een plek voor fundamenteel onderzoek, maar ook een toonbeeld van circulaire bouwpraktijk.

Herwonnen beton 

Physics wordt gebouwd met herwonnen beton, bijvoorbeeld uit het voormalige Logistiek en Milieu-gebouw van de TU Delft, dat voorheen op deze locatie stond. Dit wordt ‘betonoogst’ genoemd. Deze aanpak bespaart grondstoffen, reduceert CO₂-uitstoot en verlengt de levensduur van materialen. “We geloven dat circulair bouwen de norm moet zijn,” aldus Ramon Janssen, projectdirecteur namens de bouwcombinatie. “Door geoogst beton te hergebruiken, maken we duurzaamheid concreet.”

De bouwcombinatie richtte speciaal hiervoor een proces in om het beton te hergebruiken. Voor circulair beton is het gebruikelijk om de betonoogst te vervoeren naar één locatie van een betonverwerker voor verwerking tot herbruikbare grondstoffen. Daar wordt de betonoogst gebroken tot zuiver, secundair grind en zand via een smart crusher. Daarna gaan deze grondstoffen per schip weer naar Delft. In een betoncentrale nabij de bouwplaats worden die grondstoffen gemengd tot beton en toegepast in de nieuwbouw.

Physics is momenteel een voorloper als het gaat om circulair beton. Dat dergelijke hoogwaardige recycling op zo’n grote schaal wordt toegepast, komt nog niet veel voor in Nederland. Voor Physics geldt dat 70 procent van het toegepaste beton in het gebouw circulaire grondstoffen bevat. Van dit beton is in totaal 30 procent van het gewicht van iedere kuub beton circulair, waar momenteel in Nederland bij betonproducten 5-10 procent gebruikelijk is. In totaal gaat dit om 11.000 m3 circulair beton. Dit vermindert ook de CO₂-uitstoot met 1000 ton.

Heijmans kreeg de opdracht voor nieuwbouw 

TU Delft gaf Heijmans halverwege 2023 na een aanbesteding de opdracht voor nieuwbouw van Physics. Die daarop in een bouwcombinatie de samenwerking met SPIE aanging. De opdracht bestaat uit het uitwerken van het definitief ontwerp naar een technisch ontwerp en direct aansluitend de uitvoering. De uitvoeringsfase is nu officieel ingeluid. Duurzaamheid speelde een belangrijke rol in de aanbesteding. De ambitie van de TU Delft is om in 2030 een CO₂-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus te zijn. TU Delft Campus Zuid wordt de komende jaren doorontwikkeld tot een levendige omgeving met nieuwe hoogwaardige faciliteiten voor onderzoek en onderwijs, waar ontmoeting, samenwerking en innovatie worden gestimuleerd.

Door: Nationale Onderwijsgids