Normal_geld__biljet__bankbiljet

Zes toponderzoekers ontvingen gisteren de NWO-Spinozapremie en de -Stevinpremie uit handen van minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De premies zijn de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Dit meldt NWO.

Celbiologe Anna Akhmanova, biofyisica Marileen Dogterom, sociaal psycholoog Carsten de Dreu, historica Beatrice de Graaf, virologe Marion Koopmans en microbioloog John van der Oost presenteerden tijdens de feestelijke uitreiking hun plannen met de onderzoekspremie van 2,5 miljoen euro per persoon.
 

Wetenschappelijke excellentie én maatschappelijke impact

Dit jaar ontvangen twee onderzoekers voor het eerst de Stevinpremie. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de  Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact.
 
NWO-voorzitter Stan Gielen: "NWO staat voor wetenschappelijke excellentie én maatschappelijke impact. Zowel nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek als toegepast onderzoek verdienen daarom een gelijkwaardige plaats."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids