Bangalijsten opgedoken op Telegram, advocaten slachtoffers eisen actie van OM

Er zijn verschillende bangalijsten te vinden op de app Telegram. Het Openbaar Ministerie moet deze dienst dan ook dwingen om de lijsten te verwijderen. Dat vinden het kenniscentrum voor online misbruik OffLimits en advocaten van personen die op de lijsten voorkomen. Dat meldt de NOS.

De bangalijsten delen contactgegevens, foto’s en video’s van vrouwelijke studenten. Onder de foto’s is seksistisch commentaar te lezen. Onder Utrechtse studenten gingen er vorige maand twee bangalijsten rond. De leden van het Utrechts studentencorps USC maakten zich in ieder geval schuldig aan één van deze lijsten. De studentenvereniging heeft de makers van deze lijst anderhalf jaar geschorst.

Bangalijsten op Telegram 

Maar nu zijn er bangalijsten verschenen op Telegram. Deze kanalen hebben honderden volgers. Wie verantwoordelijk is voor die lijsten is nog onbekend. Telegram heeft ook nog niets gedaan met het verzoek van het Openbaar Ministerie.

Actie van justitie 

Otto Volgenant van Boekx Advocaten staat de slachtoffers van bangalijsten bij. Hij snapt niet dat justitie meer actie onderneemt. De NOS heeft om een reactie gevraagd bij Telegram, maar zij hebben nog niets van zich laten horen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk