Studentenvereniging met extreemrechtse connecties nog altijd welkom in Nijmegen

De Groot-Nederlandse Studenten Vereniging (GNSV) heeft met banden met extreemrechtse organisaties. De studentenvereniging blijft wel gewoon welkom op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat meldt Omroep Gelderland.

Leden van GNSV gingen afgelopen zomer op de vuist met demonstranten van Actiegroep Nijmegen. De actiegroep was het er niet mee eens dat GNSV aanwezig was op de introductiemarkt van de Radboud Universiteit. Na dat incident besloot Omroep Gelderland om een onderzoek in te stellen naar GNSV.

Contacten met extreemrechtse organisaties 

Daaruit blijkt dat GNSV contacten onderhoudt met extreemrechtse organisaties. Voorzitter van GNSV, Daan Meerhoek, ging laatst nog op bezoek bij de Parijse studentenvereniging ‘Cocarde Étudiante’ Deze studentenvereniging heeft contacten met een groep neonazi’s.

Volgens Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting is GNSV een rechts-extremistische organisatie. Dit omdat de GNSV het solidarisme nastreeft. Wagenaar ziet dan ook geen verschil tussen de GNSV en de Geuzenbond. De GNSV is volgens hem juist opgericht door leden van de Geuzenbond toen ze begonnen met studeren.

De Geuzenbond 

Die sterke verbondenheid tussen de GNSV en de Geuzenbond zag ook Omroep Gelderland tijdens het onderzoek. Bij de introductiemarkt van vorig jaar was een van de oprichters van de Geuzenbond aanwezig. De persoon in kwestie stond zelfs in de informatiestand van de GNSV. Zelf mag de GNSV hun leden werven in het verenigingsblad van de Geuzenbond.

Een woordvoerder van de Radboud Universiteit heeft gereageerd op het onderzoek van Omroep Gelderland. De introductiemarkt, waar het vorig jaar misging, is niet alleen voor erkende studentenorganisaties van de universiteit. Externe partijen mogen daar ook een informatiestandje hebben, maar ze moeten zich wel houden aan de huisregels.

Regels van de introductiemarkt 

De GNSV blijft dus gewoon welkom. Volgens de universiteit hebben ze beloofd zich aan de regels van de introductiemarkt te houden. Ze zullen niet discrimineren en ook geen mensen buitensluiten.

De GNSV heeft in een reactie laten weten dat ze een studentenvereniging zijn. Rechtse studenten zijn de doelgroep waar ze zich op richten. Ze hebben wel contacten met rechtse studentenorganisaties in Europa en ook nemen ze actief deel aan het Groot-Nederlands Jongerencongres.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk