Laurens Smulders winnaar van 41e Scheikundeolympiade

De 17-jarige Laurens Smulders uit Breda van het Stedelijk Gymnasium Breda wint de 41e Nationale Scheikundeolympiade. Laurens gaat samen met 3 andere winnaars de strijd namens Nederland aan tijdens de internationale Chemieolympiade. Dit meldt SLO.

Die andere 3 vwo-scholieren zijn de 16-jarige Pascal Otjens van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, de 18-jarige Valentijn Tromp van het Corderius College in Amersfoort en de 17-jarige Casper Tops van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.
 

Finale volledig online door corona

Met les- en oefenmateriaal bereidden de leerlingen zich voor op het theoretisch NSO-examen dat op 9 juni plaatsvond. De NSO zou van 3 tot en met 10 juni 2020 aan de Universiteit Maastricht gehouden worden, maar kon door coronabeperkingen helaas niet fysiek doorgaan, maar werd online toch een succes.
 

Internationale Chemieolympiade ook online

Laurens, Pascal, Valentijn en Casper vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO). In meer dan 60 landen start op 25 juli een 5 uur durende theorietoets onder examenomstandigheden. Op deze manier meten de 4 toppers van deze olympiade zich wereldwijd met andere getalenteerde scholieren.
 

Felicitatie van Arie Slob

In een videoboodschap feliciteerde minister Arie Slob tijdens de prijsuitreiking alle leerlingen met hun prestatie. De prijswinnaars werden verder toegesproken door Roderik Potjer, hoofd human capital van de Koninklijke VNCI (Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie). Hij reikte ook de VNCI-kanjerprijzen van 250 euro aan de top 4 uit.
 
Emiel de Kleijn, SLO’er en voorzitter van de NSO, reikte de NSO-scholenprijs uit aan scheikundedocent Martin Groeneveld van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. “De enthousiasmerende rol van docenten en technisch onderwijsassistenten om leerlingen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en om mee te doen aan olympiades, speelt een belangrijke rol bij de prestaties die leerlingen kunnen halen,” aldus een enthousiaste Emiel de Kleijn.
 
In 2021 wordt de 42e Scheikundeolympiade gehouden bij BASF in de Meern.
 
Door: Nationale Onderwijsgids