Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_scheikunde_vloeistof_glas

Sietse Dijt uit Haren (Groningen) heeft tijdens de vijftigste Internationale Chemieolympiade (IChO) in Slowakije en Tsjechië een zilveren medaille behaald. Mees Hendriks uit Leiden, Daan Hoogers uit Breda behaalden brons. Marieke Visscher uit Almere viel helaas net buiten de prijzen. De olympiade werd gehouden van 19 tot en met 29 juli aan de Comenius Universiteit in Bratislava (Slowakije) en de Universiteit voor Chemie en Technologie in Praag (Tsjechië). Dit meldt SLO.

Voor het eerst in de geschiedenis in twee landen, omdat het vijftig jaar geleden is dat de IChO gestart is in Tsjechoslowakije dat toen nog één land was. Het thema van deze olympiade sloot hierbij aan: Back to where it all began. Aan de olympiade deden 303 middelbare scholieren uit 76 landen mee.
 
De prijsuitreiking vond plaats in het Rudolfinum, het concertgebouw in de oude stad van Praag. De olympiade werd gewonnen door Yichen Nie uit China.
 
De leerlingen die Nederland vertegenwoordigden werden geselecteerd aan de hand van de uitkomsten van de 39e Nationale Scheikundeolympiade, die eerder dit jaar plaatsvond bij Royal Cosun, een agro-industrieel concern dat voornamelijk ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie produceert.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids