Normal_rss_entry-195420

Het pand van het Haga Lyceum in Amsterdam is vrijdagmiddag alsnog bouwkundig onderzocht door inspecteurs. Die wilden de inspectie al eerder uitvoeren, maar het schoolbestuur liet dat niet toe. De inspecteurs werden vrijdag wel begeleid door de politie. Volgens een woordvoerder van de onderwijswethouder is de inspectie goed verlopen en wordt er een rapport over opgesteld.

Haga en de overheid hebben al lange tijd bonje over tal van zaken en ook over de bouwinspectie botsen de partijen. De gemeente kondigde de bouwinspectie aan, nadat de school dinsdag zei de indeling van het pand aan de Naritaweg te hebben veranderd om zo meer leerlingen te kunnen huisvesten. Deze week bezochten bouwinspecteurs en de brandweer het pand, maar de schooldirectie belette ze hun werk te doen.

Onderwijswethouder Marjolein Moorman schreef vrijdag aan de gemeente dat het gebouw door die herindeling moet worden bekeken op brandveiligheid, constructieve veiligheid en luchtkwaliteit. Dat is nodig "in het belang van de veiligheid van de kinderen en vanuit de wettelijke verantwoordelijkheid".

Amsterdam en het Haga Lyceum zijn verwikkeld in een juridische strijd, onder meer over uitbreidingsplannen. De gemeente bood het Haga onlangs een ander schoolgebouw aan als dependance. Volgens schoolbestuurder Soner Atasoy kwam dat aanbod te kort voor aanvang van het schooljaar. Ook met het ministerie van Onderwijs ligt het schoolbestuur overhoop. Na een kritisch inspectierapport zei minister Arie Slob dat het schoolbestuur moest vertrekken. Maar het is nog onbekend of en wanneer Slob concrete stappen neemt.

Door: ANP